Jag tillhör inte dem som brukar uppröras av Janne Josefssons reportage, de har alltid samma uppskruvade tonläge trots att de i de flesta fall behandlar bagateller. Men kvällens avslöjande av det systematiska fusket i ett flertal stora ICA-butiker i Stockholmsområdet var faktiskt upprörande. Överbliven köttfärs med utgånget bäst före-datum paketeras och märks om för att sedan säljas dagen efter. Skämt kött sprids ut och mals ned igen eller marineras för att det inte ska lukta så mycket. Köttfärs som har hamnat på golvet paketeras om som om inget har hänt. Utländskt kött paketeras om och märks som svenskt.

Uppdrag granskning uppmanar nu ICA-anställda att höra av sig anonymt för att få veta hur spritt detta fusk är. Eller fusk och fusk, det är ju rent svineri och inget annat. Och eftersom fyra butiker plockades ut och alla fyra uppvisade samma systematiska svineri, är det högst sannolikt att detta är vanligt förekommande i många, månger ICA-butiker ute i landet. Man får fanimej lust att ge tusan i att handla på ICA i fortsättningen – trots att en Supermarket öppnar runt hörnet i morgon…