Jag har svårt att känna någon direkt entusiasm inför det amerikanska presidentvalet. Det finns en ganska vettig kandidat, libertarianen Ron Paul på den republikanska sidan, men trots framgångarna hittills kommer han inte att kunna blanda sig i slutstriden. Kvar blir då halvmesyrer som Romney, Giuliani och Huckabee. Det säger sig självt att man inte kan ha en amerikansk president som heter Huckabee! Romney är mormon och jag har svårt att känna något för Giuliani.

På den demokratiska sidan är det inte mycket bättre. Obama ligger hyfsat rätt i ett flertal frågor, till skillnad från Edwards som får bektraktas som något av en vänsterextrem med amerikanska ögon, och visst skulle det kunna vara intressant att se hur den Bushhatande svenska vänstern hanterar en svart demokratisk president när det visar sig att denne inte alls vill sossefiera USA eller avstå från att försvara amerikanska intressen utomlands. Bush har varit ett ganska öppet mål att pricka.

Nattens resultat rörde om lite i grytan, vilket alltid är kul. Hillary Clinton har dalat en tid i opinionen i lilla Iowa och slutade till slut trea – efter både Obama och Edwards. Jag tror att hon har en större chans nationellt, men kanske är hon för kontroversiell för att gå hela vägen. Utan tvekan rör kvinnan upp känslor – det finns tydligen ett antal aktiva ”Hata Hillary”-föreningar.

I väntan på fortsättningen i detta maratonlopp kan det vara värt att ta följande korta test för att se vilken kandidat du står närmast. De är korta och givetvis otillräckliga, men ger ändå en hygglig fingervisning om vad kandidaterna tycker i stora frågor:

Match-O-Matic
Candidate Matchmaker

Bloggat: HAX, Germania, Magnus Andersson