Warners beslut att stödja Blu-ray exklusivt lämnar fortfarande svallvågor på nätet. Enligt Warner själva var det konsumenten som avgjorde det hela, men nu har det framkommit uppgifter som visar hur nära det faktiskt var att utgången blev en helt annan och att pengar förmodligen spelade en stor roll i Warners agerande.

Robbie Bach, en av Microsofts fronfigurer i Xbox-divisionen och därmed en del av HD DVD-lägret, fick ett samtal från en ledande person inom Fox. Enligt denne var Fox på väg att gå över till HD DVD exklusivt och därmed lämna Sony och Blu-ray. Någon orsak avslöjas inte, men det är möjligt att Fox betraktade Paramounts beslut att stödja HD DVD som vägledande. Sedan kom bomben den 4 januari när Warner skickade ut ett pressmeddelande som överraskade alla: från den 1 juni är de Blu-ray-exklusiva. Samtidigt satt företrädare för Universal, Paramount och andra uppe i luften på väg till elektronikmässan CES i Las Vegas, helt ovetande om att kampen just avgjorts under deras fötter. Toshiba togs helt och hållet på sängen och gavs inget annat val än att ställa in sin medverkan på CES.

Fox ska ha fått runt 120 miljoner dollar och Warner mellan 400 och 500 miljoner dollar (enligt BusinessWeek) för att hålla sig borta från HD DVD. Det kan förstås inte bevisas på något sätt, men med tanke på att Paramount betalades liknande summor för en tidsbegränsad exklusivitet hos Toshiba är det inte osannolikt. Å andra sidan är Fox kända för att gilla regionskodningar, något det regionsfria HD DVD saknar. Kanske var det där samtalet till Robbie Bach bara en del i ett fult spel för att förvirra Toshiba? Vi lär aldrig få veta.

Vad händer nu då? Universal stannar hos Toshiba tills vidare. Kontraktet löper över 2009 och deras enda kommentar om framtiden är: ”Om Toshiba säger att det är över, är det över”. Så länge Toshiba vill fortsätta att kämpa, stannar Universal kvar. Toshiba själva säger: ”We still feel there’s some value in HD DVD, but we’re watching the market closely, waiting to see how sales go.” ”Ett visst värde” är inte det starkaste omdömet man kan ge sin egen produkt. Toshiba vet att det i praktiken är kört och deras uttalande tyder på att det är godnatt ganska snart, med stor säkerhet innan årets slut. Hur man än vänder på det, kan man i alla fall inte ge Warner rätt: konsumenten hade mycket liten del i detta.

Gizmodo