Warner Bros. beslut att börja stödja Blu-ray-formatet exklusivt har skakat om filmvärlden. Äntligen är formatkriget avgjort, jublar vissa. Fel format har vunnit, hävdar andra. Regionsfriheten har varit ett mycket starkt skäl att välja HD DVD, nu kommer vi åter att få lida av både regionskodningar och höga priser, tror vissa. Rykten säger att Universal, DreamWorks och andra HD DVD-exklusiva studior för samtal med Blu-ray-lägret om att byta sida. Ännu är inget officiellt, men det är egentligen inte frågan om ”om” utan om ”när” kampen är över. Den inställda presskonferensen på CES från Toshibas sida visar på att den röda sidan befinner sig i fritt fall. Uppgifter säger att Toshiba så sent som för någon vecka sedan arbetade hårt för att knyta till sig då neutrala Warner och Fox på Blu-ray-sidan. Hade Warner valt att stödja Toshiba hade vi fått en jämvikt på HD-marknaden och ett intressant läge där båda sidor konkurrerat med lägre priser och bättre produkter. I stället sitter Toshiba i dag och ser alla sina miljardinvesteringar flyga sin kos. För en filmstudio är läget inte särskilt komplicerat. Det går alltid att skriva nya avtal, ompröva gamla beslut. De som sitter i klistret är elektroniktillverkaren Toshiba, som inte bara har investerat hårt i sina egna HD DVD-spelare och marknadsföringen av formatet utan också arbetat för att göra HD DVD till standard i bärbara datorer. Detta nederlag slår brett mot den japanska elektronikjätten. HD DVD-spelarna har inte sålt dåligt. Konkurrenskraftiga priser gjorde att HD DVD började hitta in i folks vardagsrum, främst i USA. Ändå har det sålts fler Blu-ray-filmer. Orsaken stavas PlayStation 3. Även om Sony inte har hjälpt sig själva på spelmarknaden genom att inkludera en dyr Blu-ray-spelare i sin maskin, har de indirekt gett sig själva en hjälpande hand på filmsidan genom att automatiskt kränga en Blu-ray-spelare för varje såld spelkonsol. Det säger sig självt att läget hade varit annorlunda om Microsoft hade inkluderat en HD DVD-spelare i sin Xbox 360 – trots att det hade drivit upp priset och hindrat den från att nå de 17,7 miljoner sålda enheter den ligger på i dag. HD DVD-driven som släppts till maskinen har som jämförelse bara sålts i 300 000 ex. I praktiken kan alltså Microsoft ha avgjort HD-filmskriget utan att själva vara medvetna om det.Mer på The Digital Bits.