Och så försvann ytterligare två. Fältet av presidentkandidater krymper ständigt. I dag meddelade både republikanen Rudy Giuliani och demokraten John Edwards att de tackar för sig. Att Giuliani skulle hoppa av vid ett misslyckande i Florida kändes väntat. Hans taktik att helt hoppa över de första små staterna visade sig inte bara vara iskallt utan förmodligen också dumdristigt. Den tidigare uträknade John McCain fick vind i seglen och Giuliani uppges ha retat upp väljare i de stater där han tidigare varit populär genom att inte kampanja där. Florida blev ingen snabbspurt in i leken, Giulianis tredjeplats strax före Huckabee blev i stället hans fall. Det är McCain och Romney det handlar om nu.

John Edwards verkade inte alls uppgiven efter den senaste i raden av tredjeplatser. Han skulle fortsätta kampanja över supertisdagen den 5 februari. Men plötsligt kastar han in handduken. Han vill ännu inte ge sitt stöd till Obama eller Clinton – Edwards siktar rimligtvis på en post i en eventuell demokratisk administration och vill säkert överväga noga vem han ska stödja. Men det spelar ingen roll. Varken Obama eller Clinton kommer att besegra John McCain. Jag gillar inte McCain särskilt mycket. Men han kommer trots allt att bli en acceptabel president och han är framför allt valbar. Hillary Clinton är alldeles för kontroversiell och skapar en för omfattande polarisering för att kännas som en valbar kandidat. Obama är ett bättre kort, men hur tråkigt det än är att säga det tror jag att hans etnicitet kommer att skada honom i slutändan.

McCains utstrålning av trygghet och erfarenhet kommer att attrahera ett USA som fortfarande är uppskrämt och på sin vakt för nya terrordåd. Det känns som en lågoddsare just nu att näste amerikanske president heter John McCain. Men osvuret är förstås bäst. Valkampen har bjudit på en rad överraskningar så här långt och kan givetvis komma att göra det även på tisdag.