Ibland blir man inte bara upprörd utan rent ut sagt skitförbannad. I dag var en sådan dag. Isobel Hadley-Kamptz skriver i dagens Expressen om en kvinna som fått diagnosen progressiv MS. En sådan sjukdom utvecklas bara åt ett håll. Kvinnan fick veta att cannabis kan lindra både värken och skakningarna och beslöt sig för att prova. Och visst fungerade det. Problemet är förstås att det ”får-man-inte-göööra” varför polisen stormade in en dag. Någon granne kanske ansåg att ”knarkaren” skulle åka dit.

En svårt sjuk människa kastas i häktet i 37 dagar. Några bromsmediciner får hon inte ta, och att röka på är förstås uteslutet, vilket följdaktligen leder till att hennes tillstånd förvärras radikalt. Vi befinner oss alltså i Sverige, inte Eritrea.

Domstolen nöjer sig dessutom inte med att konstatera narkotikainnehav. Nej, att hon medicinerar med cannabis betraktas som en försvårande omständighet eftersom hon inte anses vara motiverad till en drogfri tillvaro. Det skulle hon säkert vara om hon inte var döende i MS, era jävla pottsorkar!

Detta är svensk narkotikapolitik i ett nötskal. Nolltolerans mot allt i alla lägen. Utrota knarkarna. Lås in alla och kasta bort nyckeln. Tänk på barnen! Att polisen beter sig som den gör förvånar inte det minsta. Det finns en obehaglig människosyn inom knarkspan, att de skiter fullständigt i att en MS-sjuk kvinna inte får tillgång till sina bromsmediciner i häktet är väntat. Hon hade ju knark hemma, den jäveln! ”Knarkare” är inget värda i Sverige. Varje död narkoman är ett välkommet varnande exempel i den tillstymmelse till debatt som tillåts i det här landet. Så cynisk är politiken i praktiken.

Det präktiga Sverige slår sig för bröstet för jämställdhet och alla människors lika värde, för tolerans och solidaritet. Gång på gång får vi alla brutala bevis på att detta bara är skitsnack. Om du röker på några gånger om året eller använder en drog för att lindra smärta och kunna leva ett någorlunda värdigt liv innan en dödlig sjukdom tar kål på dig gör detsamma. I det fundamentalistiska Sverige är det fråga om samma knarkare. Och knarkare är inget värda.

Andra bloggar: HAX