Warner Bros har bestämt sig: från och med juni i år kommer de endast att släppa sina titlar på Blu-ray, det meddelade man i dag i ett pressmeddelande. Därmed kan vi nog förklara HD-kriget över. Efter att ha lockat till sig både Paramount och DreamWorks såg det lovande ut för HD DVD-lägret. Stora exklusiva utgåvor som Shrek den tredje och den förträffliga The Bourne Ultimatum gav formatet vind i seglen. Det såg dessutom ljust ut på filmfronten inför 2008 med starka förhoppningar om filmer som Heat, The Shawshank Redemption, Seven och Forrest Gump.

Överlag har dock Blu-ray, inte helt rättvist, sålt klart bäst under 2007 och det har länge gått rykten om att Warner Bros ska välja sida. De har alltid svarat att de fortsätter att stödja båda HD-formaten men att de ”bevakar marknaden noga”. Nu kom alltså beslutet – lite tidigare än jag trodde. I praktiken bör detta innebära början på slutet på HD-filmskriget mellan HD DVD och Blu-ray. Det blå formatet har hela tiden haft en övervikt i antalet stora filmstudior, men med bjässar som Universal, Paramount och DreamWorks och med gott stöd av Warner har HD DVD stått pall mycket bra. Att klara sig utan Fox, Disney och Warner lär däremot bli en övermäktig uppgift. Det räcker att ta en titt i filmhyllan för att se hur dominanta Warner är. Vi kan sannolikt under detta år vänta oss ett antal utspel från HD DVD-lägret, utspel som förklarar att de lägger ned stridsyxan för gott.

Ja, grattis då, Sony…