The Pirate Bay-målet har fört upp debatten om fildelning på allvar igen. Det är bra, frågan behöver belysas. Men den är långt ifrån så svart eller vit som förespråkare på båda sidor tenderar att göra den. Att se en fly förbannad Bert Karlsson stå och gapa om fildeningsmål i TV när man vet att han enligt uppgift själv inte ens äger en dator känns lika oseriöst som när en finnig tonåring förespråkar att allt ska släppas fritt, helt okänslig för tanken att den som har skapat något också har rätten till det.

Jag är kluven i frågan. Jag tycker principiellt att upphovsrätten ska värnas och skyddas. Självklart måste en författare ha rättigheterna till sin bok, en musiker till sin musik och en filmskapare till sin film. Saker förlorar inte i värde bara för att vår värld digitaliseras. Vissa artister har uttryckt sig positivt om fildelningen utifrån tanken att spridningen betyder att fler tar del av deras alster. Samtidigt måste man ha respekt för att vissa helt enkelt inte vill att deras verk ska spridas digitalt på nätet, särskilt inte innan verket lanserats offentligt.

Samtidigt har musik- och filmindustrin ganska mycket sig själva att skylla. Om branscherna hade tagit tag i frågan när fildelning började dyka upp och arbetat kreativt utifrån frågeställningen ”hur kan vi tjäna på det här?” i stället för att ropa på lagstiftning och skalla sig blodiga i olika (på det hela taget meningslösa) rättsprocesser, hade vi tidigt kunnat få lagliga och väl fungerande nedladdningstjänster. I dag är det svårare att slå sig in med betaltjänster när det oftast är både enklare och billigare att ladda ned via Pirate Bay.

Jag kan egentligen bara tala för mig själv, men jag tror att det finns många som faktiskt skulle vara beredda att betala en nätt summa för att ladda ned en låt eller en film. Nedladdningstjänster som den hos CDON finns där av en anledning och P3 redovisar numera även nedladdningtopplistan för musik i Sverige. Problemet för musik- och filmindustrin är att komma ikapp. Att skylla vikande skivförsäljning på fildelning allena tror jag är fel. Det kanske är så enkelt att folk helt enkelt inte är beredda att betala uppemot 200 spänn för en skiva längre.

Oavsett utslaget i fallet med Pirate Bay kommer fildeningen att fortsätta och förmodligen öka även fortsättningsvis. Om man verkligen menar allvar med att man vill stoppa fildelningen, finns det bara en väg att gå: stenhård kontroll och drakoniska straff. Om man får flera års fängelse för att fildela en enda låt kommer folk inte att göra det. Men är det ett sådant samhälle vi vill ha? Vill vi ha lagar som över en natt kriminaliserar kanske flera miljoner svenska medborgare? Lagar måste ha stöd hos svenska folket, annars är de meningslösa. När det gäller fildelning snackar vi om ett delat ansvar – musik- och filmindustrin måste själva erbjuda möjligheter som lockar folk att ladda ned lagligt. Samtidigt har både du och jag ett ansvar att se till att upphovsrätten upprätthålls i någon mån.

SvD, DN, IDG