Den avhoppade socialdemokraten Sören Wibe är klar som en av två partiledare för junilistan. Detta kan visa sig bli ett hårt slag för sverigedemokraterna, som hoppas på en framgång i Europavalet nästa år. Junilistans dundrande framgång i förra EU-valet visade på att det finns en stark EU-kritisk opinion att tillfredsställa.

Sverigedemokraternas starka resultat i valet 2006 gav mersmak för partiet som arbetat hårt för att bli rumsrent. Partiet kan nog sägas ha fått sitt mediala genombrott i Sverige, även om SVT och SR alltjämt har som policy att kalla partiet främlingsfientligt. Efter att junilistans starke man Nils Lundgren avgått såg läget vanskligt ut för det EU-kritiska partiet. Vem skulle fyllan luckan? Plötsligt ser det nu bättre ut. Sören Wibe har varit aktiv i EU-debatten och tydlig med sitt EU-motstånd, vilket gett honom creds inte bara från vänsterhåll. Hans engagemang i junilistan känns på något sätt logiskt. Partiet är ju tänkt att vara ett blocköverskridande parti (vilket även styrks av att Björn von der Esch föreslås till partistyrelsen).

Kanske minskade plötsligt sverigedemokraternas chanser i EU-valet 2009.