Leif GW Persson har sagt det länge. I dag säger Polisförbundet samma sak i en ny rapport: polisen jagar småbus i stället för yrkesförbrytare.

Ett problem anses vara metoden med kvantitativa mål. Det har alltså sett bättre ut i statistiken om trafikförseeler prioriterats eftersom det är lätt att med enkla medel sätta dit många på kort tid. Var tredje polis anser att det målrelaterade arbetssättet bidrar till att de hellre tar enklare ärenden som snatteri än tyngre och jobbigare ärenden.

Detta är viktiga insikter som inte bara borde stanna inom polismyndigheten utan kastas direkt upp till politikerna som sitter på lagstiftningsmakten. Vad vill vi egentligen att poliser gör allra helst? De kan inte prioritera allt samtidigt, det är den krassa verkligheten. Vad är viktigast? Är det heilande nazister? Är det runkpellar på Internet? Är det människor som röker en joint då och då? Eller är det våldsbrott, grova stölder och våldtäkter?

Brott mot andras liv och egendom måste prioriteras i en rättsstat. Politiker ska därför ge tusan i att stifta lagar som ger polisen i uppgift att jaga människor som inte aktivt har kränkt någon annan människa eller skadat dennes egendom. Det är där det måste börja.