Miljöpartiet och socialdemokraterna har enats om att förändra FRA-lagen. Enligt ett gemensamt utspel från Mona Sahlin och Maria Wetterstrand vill de riva upp lagen vid en eventuell valseger, uppger SVT Text.

”Vi vill ha en bred parlamentarisk utredning med uppgift att bedöma behovet av en lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten.”

Detta betyder förstås inte att FRA-lagen inte kommer att ersättas med något liknande. Men om miljöpartiet och vänsterpartiet skulle stödja en ny liknande spaningslag efter en valseger 2010 skulle de få uppleva samma aggressiva svekdebatt som de borgerliga partierna, inte minst centern, upplever just nu. De borde ha lärt sig den läxan, kan man tycka…

Intressant är att vänsterpartiet tydligen inte ingår i uppgörelsen. Hur reagerar vänstern på det? De borde stå miljöpartiet mycket nära i denna fråga. Är detta det förstalilla tecknet på att vänsterpartiet inte kommer att ingå i en kommande rödgrön regering?