Nu ska jag inte tjata så mycket om Beijing på ett tag, men innan dess kommer en topp-10-lista över måsten i och kring staden – utan inbördes ordning.

Himmelens tempel. Den gigantiska anläggningen byggdes samtidigt som kejsarpalatset i Förbjudna staden på 1400-talet men är tre gånger så stor. Parken är som så mycket annat i Kina full av symbolik. Den är formad med en halvcirkel i norr och en rektangulär bas söderut. Templen är runda och ligger på kvadratiska områden och hela parken ligger längs en nordsydlig axel. Symboliken är förhållandet mellan jorden (kvadraten) och himmelen (cirkeln). Storleken på området går egentligen bara att se på flygbilder.

Nya Sommarpalatset. Hit går alla gruppresor och man kan förstå varför. Det gamla sommarpalatset kallas Yuanmingyuan och består delvis av gamla ruiner medan det nya är fullt av tempel och paviljonger. Det nya är ett måste. Man kan bara gå den 728 meter långa gången, dekorerad med 1 400 målningar, längs vattnet om man vill eller så kan man utforska området genom att vandra på de stenlagda stigarna i bergen och få en härlig utsikt över den stora konstgjorda sjön som grävts ut för hand. Varning för väldigt mycket turister, även västerlänningar.

Beihai. Tidigare kallat Vinterpalatset. Mitt i centrala Beijing, väster om Förbjudna staden, ligger sex sjöar av olika storlekar. Beihai är min favorit, även om de mindre Houhai och Qianhai också är trevliga. Dessa har till skillnad från Beihai ett gott utbud av pubar och restauranger, dock ofta med nästan västerländska priser. Till Beihai beger man sig inte för att äta eller dricka utan för att bara slappa. Enklare matställen och tehus finns tillgängliga. Den som vill kan bada eller hyra trampbåtar. En varm dag är detta den perfekta platsen att tillbringa i Beijing om man vill komma bort från stadens brus en stund.

Förbjudna staden. Såklart. Varje förstagångsbesökare måste besöka kejsarstaden. Det hör inte bara till, det är verkligen värt den trängsel och möda som kan uppstå. Alla ska nämligen hit, både kinesiska turister och västerlänningar. Kineser låter sig stolt fotograferas med V-tecknet utanför ingången. Området är sjukt imponerande och det tar sin lilla tid att knalla igenom. Kolberget norr om staden är också värt ett besök – inte minst för utsikten. Innan besöket kan man passa på att besöka antingen Maos mausoleum, Nationalmuseet eller Nationalförsamlingen som alla ligger vid Himmelska fridens torg.

Västra bergen. Väst och sydväst om Sommarpalatsen ligger Xiangshan eller det som på svenska kallas Västra bergen. Förutom den botaniska trädgården norrut (som med fördel ska besökas på våren eller hösten) finns ett stort parkområde med gamla ruiner, tempelbyggnader, sjöar, promenadstråk och en linbana av typen skidlift upp till toppen för den som vågar. De äldsta byggnaderna är tyvärr förstörda – nedbrända av fransmän och engelsmän. Parkområdet är populärt bland helglediga kineser – och en kanna kinesiskt te kan sällan avnjutas på en lämpligare plats.

Utsiktsträdgården. En liten oas väster om Himmelens tempel som få västlänningar verkar hitta till – vilket märks på priserna i de små butiker som finns insprängda i tempelbyggnaderna. Området är mycket mindre än exempelvis Beihai, men blandningen av tempel, vatten och träd gör Utsiktsträdgården mycket vacker och fridfull och ett perfekt besök när man behöver andas ut ett ögonblick.

Muren.”Den som inte har gått på den stora muren kan inte kallas en riktig man”. Jag vet inte hur det är med det, närmast Beijing ligger i alla fall Badaling. Det är å andra sidan invaderat av turister. Mutianyu ligger 90 km nordost om staden och är betydligt lugnare. Bästa tipset är att ta taxi, räkna med runt en femhundring för en resa tur och retur och taxichauffören väntar vid bilen. Man kan visserligen gå upp till muren vid Mutianyu, men snabbare och roligare är att ta den skidliftsliknande linbanan upp. Väl uppe kan man välja att gå till höger eller vänster. När man känner sig färdig att ta sig hem igen kan man åka linbana ned – eller varför inte testa rodel? Det finns nämligen en rodelbana ned för den som vill ha lite kul.

Simatai ligger ytterligare lite längre bort och är också lugnare än Badaling. Den som vill och orkar kan promenera längs muren vid Jinshanling till Simatai, en vandring på kanske fyra eller fem timmar. Personligen kan jag tycka att någon timmes vandring vid en av platserna räcker gott…

Minggravarna. Det finns massor av kejsargravar runt Beijing – och på andra håll. Många är dock outgrävda. Minggravarna nordväst om staden är mest lättillgängliga och väl värda ett besök. När en av gravarna öppnades hittades porslinskärl fyllda med olja. Oljan hade brunnit när graven tillslöts så länge det fanns syre kvar. Porslinskärlen och mycket annat står uppställda. För den som verkligen vill se något spektakulärt rekommenderas emellertid ett besök vid terrakottaarmén utanför Xi’an…

Beijing Zoo. Bland de 6000 olika djuren är jättepandan mest populär. Man kan förstå varför. Men här finns även fåglar, reptiler, giraffer, noshörningar, pingviner, flodhästar och allt möjligt stort och smått. Det tar sin tid att gå runt och räkna inte med att se allt. Jag letade dessutom förgäves efter ett riktigt matställe i området. Dessutom är jag egentligen lite emot det här med att spärra in djur bara för att kunna titta på dem. Många av dem verkade inte må överdrivet bra.

Maten. Den bästa kinesiska maten får man inte på de dyraste restaurangerna men heller inte på de billigaste ”ett hål i väggen”-ställena utan på helt vanliga och enkelt inredda mellanklassrestauranger där du ser helt vanliga kineser äta. Här kan en varm måltid kosta mellan 20 och 40 yuan (samma i kronor), förrätter från 8 och uppåt. Ölen kostar normalt 6 yuan men då snackar vi mellanöl (oftast 630 cl), så man kan dricka rätt många innan det känns något. Vill du få lika bra mat men komma ännu billigare undan kan du gå till en prutvaruhusmarknad, de har oftast ett matställe på översta våningen och där brukar det gå att få en rikligt tilltagen lunch för 6-8 yuan. Nackdelen är dels att det just ligger på en prutmarknad och inte ute på närmaste gata, dels den skolmatsalsliknande ljudnivån i det som mycket riktigt liknar en skolmatsal. Men billigt och gott är det. Och man skrattar när man sedan ska betala maten på restaurang här hemma. Men det gäller ju nästan vad man än handlar…