Johan Norberg går i dag hårt åt Karl Rove på debattplats i Aftonbladet. Norberg ger uttryck för den kritik mot USA och president Bush som jag har saknat ända sedan George W Bush blev president.

Det verkar finnas något slags hemlig överenskommelse bland liberaler och konservativa att inte kritisera USA. Risken att hamna på samma sida som USA-hatare på vänsterkanten har gjort att inte ens rättsvidriga interneringar, övergrepp på civila och ökad statlig kontroll över den egna befolkningen har fått liberaler att höja sina röster. Det har kritiserats friskt när andra länder begått liknande övergrepp, men så fort det görs i frihetens namn under stjärnbaneret har det accepterats. George W Bush har aldrig varit en president för liberaler. Han är en moralkonservativ person som sätter statens intressen före människors och så har det alltid varit. Men kritiken mot Bushs USA kommer ändå nästan bara från vänsterhåll.

Därför är Johan Norbergs debattartikel mycket välkommen. Det är många liberaler där ute som ser upp till honom och kan han kritisera USA ur en liberal position, kan andra också göra det. Det vore bannemej på tiden.