John McCains utnämning av Sarah Palin till vicepresidentkandidat för republikanerna överraskade de flesta. Många var, som Dick Erixon visat, omedelbart positiva. Men det kan man ju inte visa i Sveriges Television. Därför följde SVT:s Rapport upp nyheten i kväll genom att inleda med ”valet av Palin ett högt spel – nu kommer kritiken”. Det är huvudnyheten i programmet.

Efter den påannonseringen följer ett inslag som visar att amerikaner tycker att det är fel att ha en kvinnlig vicepresident, att hon är för ung och oerfaren för att bli president (McCain är ju så gammal att han förmodligen dör när som helst, är budskapet). Och till råga på allt är hon ”ultrakonservativ”, rapporterar Rapport. Det finns liknande kritik mot Obama, som bara är marginellt äldre än Palin och inte alls har samma politiska (framför allt utrikespolitiska) erfarenhet som McCain. Men SVT älskar Obama.

Vi minns alla SVT:s pinsamma rapportering från valet 2004, där kanalen gjorde sitt bästa för att smutsa ned republikanerna och Bush och fick partiet att framstå som kristna fundamentalister (de flesta inslag handlade om den berömda ”kristna högern”, som dock bara är en väljargrupp bland många).

Valet 2008 lovar att bli ungefär samma hyllning till demokraterna och sågning av republikanerna. Allt i den fria televisionens namn.