En 18-åring har rånat och knivmördat en taxichaufför och skyller sitt beteende på spelserien Grand Theft Auto (ja, det rör sig om en spelserie, inte ett spel). Och ”experterna” tror honom givetvis. Allt är spelens fel.

Den normalt rätt sansade kriminologen Jerzy Sarnecki, som tidigare mottog hot bara för att han konstaterade att våldsbrotten inte hade ökat i samhället, håller med. Personligen tycker han att ”sånt här”, alltså spel med våldsinslag, är ”vidrigt”. Med mycket stor sannolikhet har han aldrig själv spelat ett sådant utan i stället bildat sin uppfattning på spel utifrån vad som skrivs i avföringsblaskor som Expressen och Aftonbladet, där det alltid söks samband mellan våld och kulturella företeelser som spel, musik och film. Sådan kultur som inte anses tillräckligt ”fin”.

Det går inte att hitta kausala samband mellan våldsamma spel och filmer och våld i samhället. Reaktionerna mot dessa kulturformer har i stället andra orsaker, oftast blir folk upprörda bara för att de själva inte gillar just denna sorts kultur. Dessa människor har aldrig hållit i en handkontroll och de kan inte förklara hur en actionscen i en Hollywoodfilm skulle kunna leda till gatuvåld i samhället. De ska bara hålla käften när de inte vet vad de pratar om.

När dessa frågor kommer på tal, vilket de gör med jämna mellanrum (och nästan alltid sker rapporteringen i kvällspressen) brukar ag alltid svara med att fråga retoriskt: Och vilken spel spelade Jack Uppskäraren? Eller vilken film hade han sett?

Ninja Gaiden II – om Jerzy Sarnecki själv får välja?