En av nämndemännen i Arbogamålet lämnar sitt uppdrag. Orsaken är att hon till Expressen radio och senare även TV4 berättade att hon ansett den åtalade kvinnan vara skyldig och att hon inte tvekat – innan domen fallit.

Det är naturligtvis bedrövligt att en nämndeman kan missförstå sitt uppdrag på detta sätt. I efterhand har hon förklarat att hon blivit stressad av journalisternas frågor. Det är säkert en förklaring, nämndemän är ju faktiskt politiskt tillsatta helt vanliga människor, men det är ingen bra ursäkt. Nämndemän och domare ska förhålla sig opartiska tills dom har fallit, punkt. Vad personen tänker inombords är en helt annan sak, men det ska inte så tydligt påverka personens omdöme.

Detta visar på ett av många problem med nämndemannasystemet i tingsrätten. Svenska domstolar borde besättas av jurister, inte politiskt tillsatta lekmän. Det skulle öka rättssäkerheten och göra systemet trovärdigare.

Den åtalade kvinnans advokat har nu anmält de övriga två nämndemännen för jäv. Om en av dem förklaras jävig måste rättegången göras om. Sedan väntar förmodligen en friande dom i hovrätten. Bevisningen i fallet kan inte sägas vara annat än tunn.