Chicagos borgmästare Richard Daley har varit i Beijing och åkt tunnelbana. Och amerikanen är uppenbarligen imponerad. Vi har mycket att lära, konstaterar Daley efter att ha åkt i Beijings supermoderna, fräscha och delvis helt nybyggda t-bana. Chicagos tunnelbanesystem är eftersatt och Daley vill se till att uppgradera det eftersom staden söker sommar-OS 2016.

Beijings tunnelbana är imponerande. Tydlig och enkel med färger och skyltar (det är i det närmaste omöjligt att åka fel). Ren och fräsch (du ser varken nedskräpning eller graffiti någonstans). Och luftkonditionerad, God bless. De lite äldre vagnarna har något som ser ut som gammaldags fläktar i taket, men de svalkar oerhört skönt i värmen. De nya vagnarna är även försedda med små bildskärmar med en instruktionsvideo om hur det nya biljettsystemet fungerar. Och så kostar det ingenting. 3 kronor enkel resa vart du än ska åka.

Om Chicago har mycket att lära av Beijings tunnelbana har Stockholm och SL ännu mer att lära. Men samtidigt är det väl bara att inse att mycket förmodligen inte skulle fungera här. Det skulle kosta för mycket. Det skulle bli nedklottrat/stulet/förstört. Så vi får väl den tunnelbana vi förtjänar.

Rent, fräscht, smidigt, billigt. Det är inte SL vi talar om.