Blogge har tydligen suttit och retat sig på samma saker som jag när han följt de tidiga sändningarna från OS i Kina: de svenska uttalen av kinesiska namn.

Det ska sägas direkt: kinesiska är inget lätt språk. Det är väldigt annorlunda jämfört med många av våra västerländska språk. På samma sätt är engelska ett komplicerat språk att lära sig för kineserna uttalsmässigt, vilket man förstår ju mer man lär sig om kinesiska uttal och sedan tittar på hur vissa engelska ord stavas.

Vi kan inte kräva av våra sportjournalister i TV att de ska lära sig kinesiska bara för att det är OS i landet under en månad i år, men att de ska kunna uttala namnen på de orter de besöker är väl inte för mycket begärt? Allt som behövs är lite research, lite basic training i de vanligaste kinesiska uttalen. Börja exempelvis med ortnamn så förstår du snart galoppen.

Staden Suzhou uttalas ungefär ”soodschåå” (inte sootjoo). Alltså uttalas u oftast som ”o” och en god gissning är att zh därmed uttalas som ”dsch”. Bra att veta är också, herr Jonas Karlsson (som tillrättavisade sin kollega i TV och själva lyckades säga helt fel), att ian uttalas ”ien” eller ”iän”, inte ”i-an”. Och j uttalas givetvis ”dj” (se det engelska uttalet av Beijing). Staden Tianjin blir således ”tiändjin”. De många sje-ljuden kan vara knepiga. Således gör svenska sportjournalister det lätt för sig och säger ”tjo” oavsett om namnet på personen stavas Zhou, Chou, Shou eller Xu. Ja, tjo på dig också…

Vi lär få anledning att återkomma. De har redan lyckats vända och vrida på kinesiska idrottsnamn fram och tillbaka ett antal gånger, ovetande om vad som är släktnamn och inte.

OS har inte ens invigts och här klagas det redan på uttalen. Allt detta är petitesser och inget att bry sig om, tycker säkert de flesta, men om sportjournalisterna plötsligt skulle börja säga ”nevv jårk” när de rapporterade från New York eller ”Loos angeeless” när de var i LA skulle nog många bli lite irriterade. Det är slapphet och ointresse och ingenting annat som gör att sportfolket inte gör någon research alls när de rapporterar från Kina.

Sedan kan vi väl en gång för alla enas om att Kinas huvudstad heter Beijing och inte Peking…

Lär synas i TV-rutan en del framöver.