Det var på tapeten att lägga ned Uppsala reggaefestival, Skandinaviens största, eftersom det varje år grips en massa människor för narkotikabrott. Men den hölls som vanligt i år igen. Och precis som vanligt var polisen där och grep folk.

220 personer greps denna gång misstänkta för narkotikabrott. Man kan anta att de flesta har rökt på. Normalt sett när det hålls festivaler i Sverige är det många fall av fylla, skadegörelse, misshandel och våldtäkt som rapporteras efteråt. Men från Uppsala reggaefestival rapporteras inga våldsbrott alls. Kaaan det kanske bero på att folk tar sig några bloss i stället för 10-15 öl?

Gatufesten i Sundsvall, Storsjöyran och andra festivaler innebär alltid fylla och våld. Detta på grund av en laglig drog som säljs av ett statligt monopol, länge styrt av frugan till den dåvarande regeringschefen. Kontrasten till reggaefestivalen i Uppsala är slående. Men här syr polisen in människor ändå.