Invigningen av sommar-OS 2008, 080808, har inletts!

Vi lär ha en epileptisk och hallucinogen föreställning att vänta, OS-invigningar brukar vara så. Lite speciellt är det förstås när flera tusen års fascinerande kinesisk historia, med all dess symbolik och alla dess framgångar, ska sammanfattas på någon timme. Och kanske blir det mer storslaget och vackert än någonsin tidigare när 91 000 åskådare och miljarder tittare världen runt får se invigningsfesten i Fågelboet och Beijing.

Förhoppningsvis kommer vi att få se ett lyckat och underhållande olympiskt spel utan attentat eller missöden.

Efter att ha klagat på SVT:s journalister vad gäller uttalet av kinesiska namn är det på sin plats att ge dem ros för att de placerade Fredrik Önnevall (ofta sedd från Asienreportage i Rapport) som bisittare vid invigningen. Kunnig som han är i kinesisk historia, dess språk och kultur. Förhoppningsvis får vi se honom ofta i kringreportage i OS-sändningarna.

Den kinesiska festen kan börja!

Fågelboet såg länge inte alls särskilt vackert ut. I dag,
särskilt upplyst i Beijings nattmörker, känns det storslaget.