Svenska FN-förbundet tycker att Sverige borde förbjuda rasistiska organisationer. Man vill alltså ytterligare inskränka yttrandefriheten i landet. Självfallet är det för att ”värna barn och ungdomar”. Allt för barnen, såklart. Även om det betyder avskaffade grundläggande rättigheter.

Självklart kan och bör man arbeta mot rasism och främlingsfientlighet. Men dessa åsikter har aldrig lyckats få politiskt fäste i Sverige, när Lindholms nationalsocialister (sedermera svensksocialister) var som störst lyckades de skrapa ihop 0,7 procent i valet. Ändå utmålas det som ett ständigt hot, främst från vänsterhåll. ”Högerextremismen” är ett spöke som vänstern älskar att skrämmas med.

Svenska FN-förbundets ordförande, sossen Aleksander Gabelic, gör ett misstag när han blandar ihop hatbrott (att fysiskt skada en annan person på grund av dennes hudfärg) med rasistiska åsikter (att ogilla någon på grund av dennes hudfärg). Att uttrycka åsikter ska aldrig vara förbjudet. Om åsikterna är vrickande eller bara speglar sunt förnuft är helt upp till betraktaren att bedöma. Något facit finns inte och därför ska inte staten agera domare om ”rätt” och ”fel” åsikter. När det kommer till att fysiskt skada en annan människa är det sedan länge förbjudet i svensk lag. Någon särskild hatbrottslagstiftning behövs inte.

Att förbjuda politiska åstiker är en dålig lösning även av andra skäl. Nationalsocialismen är av historiska orsaker förbjuden i Tyskland, men det har inte hindrat nationalistiska och rasistiska NPD att göra politiska framgångar. Rasismen byter symboler, ömsar skinn och går vidare. Att yrka på förbud och tro att det löser någonting är korttänkt och korkat. Yttrandefriheten är värd mer än så.