Jag har lite svårt att koppla rubrik till konkreta resultat i den senaste DN/Synovatemätningen. ”S backade när Sahlin frös ut vänstern”. Problemet är att nedgången hos socialdemokraterna inte är statistiskt säkerställd, blockskillnaden är fortfarande nästan 13 procent och Synovates Nicklas Källebring menar att det inte går att säga om mätresultatet är en tillfällighet eller ett trendbrott. Tämligen meningslöst, alltså.

Nu tolkas detta åt alla möjliga håll och kanter från både höger och vänster. Problemet är dels att sossarnas nedgång inte är statistiskt säkerställd, dels att mätningen gjordes mitt under både finanskris och Sahlins sluddrande i regeringsfrågan med (mp) och (v).

Det är först kommande mätningar som blir intressanta, efter att regeringen lagt fram ”sina” (EU:s) förslag för att möta finansoron, efter att människor hunnit bilda sig en uppfattning om Mona Sahlins hattande i regeringsfrågan och gjort sig en bild av de två alternativen efter denna veckas debatter Reinfeldt och Sahlin emellan. Ser vi en tydlig uppgång för alliansen då, kan vi börja diskutera orsaker och framtid.