Det blev en mycket lyckad talarkväll med folkpartiets Camilla Lindberg. Hon överraskade mig en aning med sitt öppna, ärliga och raka sätt. Hade det inte burit så emot att rösta på folkpartiet, hade hon varit en tänkbar kandidat i nästa riksdagsval.

Om hon nu ställer upp. Hanteringen av FRA-kritikerna har inte direkt gett mersmak för partipolitik för de drabbade. Om personer som Camilla Lindberg och Agneta Berliner slutar, blir alltså de fega ja-sägarna kvar, de som aldrig vågar sticka ut sina hakor. Det är ett drömscenario för varje partiledare, och inte minst regeringschefen själv, men en katastrof för demokratin på sikt. Lindberg menade också, säkert helt korrekt, att det finns en stark Stockholmsfixering i politiken och att det är mycket lättare att göra sin röst hörd om man är stockholmare och heter Fredrick Federley än om man är psykologilärare och bor i Dalarna.

Det framkom lite annat intressant under kvällen också. Källor från vänsterpartiet bekräftar bilden av Mona Sahlin som en svag ledare. Föga förvånande, kan tyckas, men det är ändå intressant att bilden utifrån bekräftas av bilden inifrån. Mona Sahlin framstår allt mer som en väldigt svag politiker och ledare med en brännskadads fingertoppskänsla.

Jag har tidigare antagit att vänsterpartiet kommer att stödja en s+mp-regering no matter what eftersom alternativet heter alliansen. Ska man tro vänsterpartisterna själva, kommer detta inte att ske. Lars Ohlys krav på att hans parti ska sitta i regeringen om det blir en rödgrön majoritet är inte förhandlingsbart. Detta är bilden som förmedlats inom partiet och detta ska tydligt ha framförts i samtal med Mona Sahlin – även om bilden utåt är att socialdemokraterna och miljöpartiet får leka bäst de vill tills vidare, att det tas babysteg i rätt riktning och att det nog ska nås en överenskommelse vad det lider.

Helt klart är att miljöpartiet och vänsterpartiet avskyr varandra. Det verkar finnas en enorm antipati mellan de båda partierna. Enligt vänsterns bedömare gör miljöpartiet ett feltänk när de frenetiskt jobbar för att hålla vänsterpartiet utanför en eventuell regering. Detta, menar de, skulle minska även miljöpartiets chanser att påverka den socialdemokratiska besten.

Jag är inte så säker på den analysen. Wetterstrand och Eriksson jobbar hårt nu för att få ett gemensamt valmanifest med sossarna och lyckas de få viktiga hjärtefrågor på pränt, är det naturligtvis ett betydligt bättre läge än att köra sitt eget race och med sina fem procent förhandla efter en valseger. Vänsterpartiets linje fortsätter alltjämt att vara att varje parti ska köra sin egen valrörelse och att regeringsförhandlingar påbörjas från scratch efter en eventuell valseger. Det är att underskatta det politiska och mediala värdet i att visa upp en enad front inför väljarna. En sådan hållning kan, om den förverkligas, faktiskt bjuda in alliansen i matchen igen. Just nu är nämligen enigheten allt alliansen har att erbjuda.