28 miljarder. Det är inte så långt ifrån ett helt års försvarsbudget som regeringen nu satsar på den kroknande svenska bilindustrin.

Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt har båda varit tydliga med att staten inte ska äga bilföretag. Det är ett bra och viktigt ställningstagande som regeringen har tagit i rejäl motvind. Men samtidigt säger nu näringsministern att stödet till bilindustrin (till största delen i form av lån) ska ses långsiktigt och att ”vi ska ha en fordonsindustri också om 20 år i Sverige”. För det har Maud Olofsson alltså bestämt. Ett sådant uttalande andas inte direkt ansvar för skattebetalarnas pengar.

Volvo kan möjligen överleva på sikt, men för Saab ser det riktigt mörkt ut. Företaget har inte gjort vinst på länge och vem vill i dessa dagar köpa ett företag som inte gjorde vinst ens under den senaste högkonjunkturen? Och varför ska ett sådant företag alls finnas kvar?

Det är dags att begrava den svenska bilpatriotismen och se nyktert på situationen. Staten ska inte investera skattepengar i företag som inte lyckas göra vinst. Låt Volvo och Saab reda ut sina bekymmer själva.