Mexiko är det kanske tydligaste exemplet på hur kriget mot narkotikan, det omtalade ”War on drugs”, har spårat ur. Kriminella, som vill ta kontroll över den lukrativa illegala drogmarknaden, slaktar varandra och oskyldiga i jakten på herravälde. Tusentals har dött bara i år.

Det borde få politikerna att tänka efter. Det borde få dem att ifrågasätta gamla policies och felaktiga beslut. Men icke. I Mexiko har presidenten i stället satt in 36 000 soldater för att slå ned de kriminella nätverken och påhejade av bland annat USA fortsätter kriget mot narkotikan med oförminskad styrka. De kriminella nätverken tackar och tar emot, en legalisering skulle vara en katastrof för dem eftersom människor knappast vänder sig till beväpnade avskum på en mörk bakgata när det finns en trevlig liten handlare runt hörnet.

Det är inte konstigt att det går åt skogen på detta sätt när politikerna vägrar att ompröva en fullkomligt misslyckad politik.