Saab är ett förlusttyngt bolag och har varit det under mycket lång tid. Inte ens under högkonjunkturen när andra bilmärken gjorde goda vinster lyckades Saab visa positiva siffror. Varför ska ett sådant företag överleva?

Att företag som gör förlust i år efter år slutligen går omkull brukar ingen protestera mot. Det krävs ingen ekonomiexamen för att förstå detta. Men när det gäller ett svenskt företag (som inte alls är särskilt svenskt längre), och svenska jobb är det tydligen annorlunda. då ska det gråtas och gnölas i TV (ty bilfabriksarbetares jobb är tydligen mer värda än alla andras). Då förväntas svenska skattebetalare vara med och betala för att ett misskött företag ska få fortsätta existera. Svenska staten har redan skjutit till pengar, vilket förmodligen är otillräckligt. Saab behöver mer pengar för att överleva. Mer skattepengar till ett sjunkande skepp, alltså.

Det verkar finnas två alternativ just nu: försäljning eller nedläggning. Då infinner sig genast frågan: vilket företag vill i dessa tider köpa ett bilmärke som tillhör ett av världens minsta och inte har visat vinst på…20 år? Återstår nedläggning. Vilket verkar som det mest rimliga.

Låt Saab gå under. Misskötta företag som gör förlust har inget existensberättigande.