Gratulationer till Hax, som röstades fram som årets politiska blogg!

En snabb titt på listan över vilka bloggar som placerat sig högst i rankingen om bloggarna själva får bestämma visar att nyliberalerna har ett starkt grepp om debatten i bloggosfären. Bland de åtta första hittar vi fyra som kallar sig nyliberaler eller libertarianer: Hax, Blogge, Johan Norberg och Mattias Svensson. Vilket är rätt fantastiskt med tanke på att nyliberaler knappt finns inom partipolitiken längre, beskylls för allt från finanskris till Irakkrig och världsfattigdom och att nyliberalismen ständigt dödförklaras.

Dels går det förstås att förklara med att det rör sig om fyra mycket skickliga och läsvärda skribenter, men det säger också något om styrkan i tydliga principer och intresset för frihetliga idéer på nätet. De vänsterextrema bloggarna har svårt att göra sig hörda på samma sätt och i de integritetsfrågor som har förenat vänster och höger i bloggosfären är det till stor del högerbloggarna som har varit drivande. Vi har sett att det går att få gehör för frihetliga idéer och att det går att påverka världen från andra sida tangentbordet.

Efter att ha suckat och deppat och tidvis nästan resignerat politiskt under hösten, får jag erkänna att ovanstående faktum lyser upp det bittra svenska politiska vintermörkret lite grand. Men året som väntar lär knappast sakna tillfällen för suck och stön från en gammal nyliberal…