Kina ska bygga en linje för höghastighetståg mellan Beijing och Shanghai, rapporterar Deutsche Welle. Sträckan kommer att trafikeras med världens längsta höghastighetståg på 16 vagnar och erbjuda en fart på 350 km/timmen.

Kina planerar att skapa världens största höghastighetsnät. Planerade rutter i framtiden är Wuhan-Guangzhou och Wuhan-Shijiazhuang. KIneserna är förstås långt ifrån ensamma när det gäller satsning på höghastighetståg. De har funnits ett tag i Europa och även Ryssland satsar. Men inte i Sverige.

Här har vi i stället något som kallas ”tågmöte” när vi åker tåg, vilket innebär att tåget måste stanna och invänta ett mötande tåg där det råkar finnas två spår. Att SJ har ytterst svårt att hålla sina tidtabeller är något annat som alla resenärer känner till mer än väl.

Det är stenåldersnivå på både service och teknik i Sverige. Regeringen har satsat pengar på järnvägsnätet, men det kommer att behövas mycket mer under väldigt lång tid framöver för att både rusta upp och bygga nytt. Lite visioner, om vi får be!

via Dick Erixon

Snabbtåget till Shanghais flygplats bjuder på en fartupplevelse. Och inga avbrott för tågmöten…