Socialdemokraterna håller ett högt tonläge mot regeringens sätt att hantera krisen. Men själva har de väldigt lite att erbjuda. Förutom höjda skatter, förstås.

Sverige har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet, berättade SVT:s Rapport i går. I Danmark har såväl politiker som fack insett att det behövs mer flexibilitet på arbetsmarknaden. För att det ska vara lättare för människor att få jobb, måste det vara lättare att också sparka folk när de inte längre behövs. Om företagare ges denna frihet kommer fler att våga anställa. Rörligheten kommer att öka och det blir inte samma katastrof att förlora jobbet om man vet att det går att fixa ett nytt. Den gamla devisen ”att anställa är som att adoptera” måste emellertid bort om vi ska kunna skapa en modern arbetsmarknad i Sverige.

Socialdemokraterna och facken i Sverige vill inte ha någon flexicuritymodell av dansk typ utan håller benhårt fast vid den svenska stenåldersmodellen som inte alls tar hänsyn till den flexibilitet som dagens näringsliv, med sina snabba upp- och nedgångar inom alla branscher, kräver. Vad vill sossarna göra för de unga? ”Jobb, praktik och utbildning”. Vad det betyder vete gudarna. Ungdomsarbetslösheten i Sverige har varit ett hett dskussionsämne i många år och är inget som har skapats av den pågående krisen. Under socialdemokratiskt styre har den tillåtits att ligga på en konstant hög nivå. ”Jobb, praktik och utbildning” har inte hjälpt tidigare.

För övrigt är det bara att konstatera att Mona Sahlin, i likhet med Lars Ohly, har en alldeles egen sedelpress (även om Ohlys är en lyxversion som trycker snabbare). Sahlin vill ha fem miljarder extra till kommunerna bara i år, 50 000 nya utbildningsplatser, ökat bostadsbyggande. energieffektivisering av befintliga bostäder och högre a-kassa. För att finansiera allt detta vill man höja skatten för höginkomsttagare och återinföra förmögenhetsskatten. Socialdemokraterna försöker i vanlig ordning skapa ett ”vi” och ”dom” i det svenska samhället i förhoppningen att den stora majoriteten ska få uppfattningen att det är ”dom”, inte ”jag”, som får betala extra. Går folk fortfarande på detta?

Alla vet att högre skatter på den lilla minoritet som tjänar riktigt bra i Sverige ger väldigt små inkomster till staten. Pär Nuder var i alla fall ärlig nog att erkänna för ett antal år sedan att det krävs ett högt skatteuttag av låg- och medelinkomsttagare för att finansiera den socialdemokratiska välfärdsstaten. Den rikaste minoriteten ger helt enkelt för lite, hur mycket du än beskattar dem. Sådant vågar inte Mona Sahlin säga nu när människor tittar djupt i sina plånböcker och lever på blodpudding och glaserad kyckling. Men det bör inte råda något tvivel om att skatterna kommer att höjas över hela linjen om Socialdemokraterna återtar makten.