En stor del av världens stater är odemokratiska. Eftersom FN är den globala mötesplatsen för världens alla länder, är det oundvikligt att även diktaturer deltar. Problem uppstår när de får diktera villkoren.

Om FN vore en krismyndighet som mottog ett larm om en allvarlig olycka med fatala konsekvenser och omedelbar hjälp begärdes, skulle myndigheten samlas för ett möte. En skulle säga ja till hjälp, en skulle säga blankt nej och en skulle säga ”nu måste vi ta det lite lugnt” och lägga in sitt veto mot allt. Det är så FN fungerar i dag och det är därför som inget konkret kommer från det ljusblå världssamvetet längre. Och det som det väl nås beslut om, är galenskaper.

FN:s människorättsråd har antagit en resolution om att religionskritik ska betraktas som ett brott. Det är föga förvånande att det är diktaturer i världen som har drivit på för att få igenom detta. Eftersom religion och politik hänger intimt samman i många av världens ickedemokratiska eller semidemokratiska länder, är förbud mot kritik av religion detsamma som att ge diktautrer grönt ljus att förtrycka sina befolkningar. Med en klapp på axeln från FN kan förtryckande regimer i fortsättningen hänvisa till ovannämnda resolution när de spärrar in politiska motståndare. Det gäller bara att få regimkritiken att låta som religionskritik, vilket inte är särskilt svårt i många stater. Plötsligt är brott mot mänskliga rättigheter i religionens namn mer legitima än vad samma brott skulle vara i Kina eller på Kuba.

FN distanserar sig allt mer från våra sunda demokratiska värderingar och närmar sig med stormsteg gränsen för när dess existensberättigande upphör. När ska svenska politiker våga säga som det är – att FN är en jäkla skitorganisation som Sverige borde ha så lite att göra med som möjligt?

Yttrandefriheten är hårt trängd även i vår del av världen, i både EU och Sverige. Det verkar vara få som törs opponera sig mot lagen om hets mot folkgrupp eller förbudet mot att förneka Förintelsen, bara för att böghatare och Förintelseförnekare är människor med avskyvärda åsikter. Tendensen är densamma: vi förbjuder det vi inte gillar, vi förklarar vissa delar av befolkningen för ”svaga” och ”utsatta” och skyddar dem med speciella lagar. Bollen är i rullning och det är bara en tidsfråga innan förslag om lagar mot att kritisera religiösa uppfattningar kommer. Den tiden är alltså kommen i FN. När kommer ett EU-direktiv?

Ta Anders Fogh Rasmussen på orden och stå upp för västvärldens yttrandefrihet! Om det något som gör oss till bättre samhällen än andra delar av världen, är det vår yttrandefrihet och vår förmåga att möta oliktänkande med dialog och debatt i stället för våld och straff. Vi måste våga stå upp för våra värden och våga säga att vi inte skäms för att vi vill leva i ett samhälle där alla får kritisera alla, där ordet är fritt och där vi faktiskt kan acceptera att våra grannar inte tycker som vi i alla frågor.

Det är i dag 15 år sedan folkmordet i Rwanda inleddes.
FN tittade på och lämnade minst 800 000 människor att hackas till döds.
I dag är FN i allt högre grad en chans för diktaturer att flytta fram sina positioner.