Det är inte lätt att vara socialdemokratisk partiledare i dag. Väljarna har extremt lågt förtroende för Mona Sahlin. Statsminister Reinfeldts siffror är överlägsna.

Nu är förtroendemätningar inte allt, men det måste ändå betraktas som ett problem när Socialdemokraternas egna väljare i kristider ger en borgerlig regering beröm. Beställaren av undersökningen heter visserligen Moderaterna och jag vet inte exakt hur frågorna har ställts (sådant är som bekant viktigt när resultat från opinionsundersökningar ska bedömas) – men att två tredjedelar av Miljöpartiets och över hälften av Socialdemokraternas väljare anser att alliansregeringen gör ett mycket bra eller ganska bra jobb för att hantera krisen, är förstås lite anmärkningsvärt.

Det finns troligen flera förklaringar till detta resultat, frånsett eventuella riggade frågor i undersökningen. Dels har inte Sverige drabbats lika hårt som vissa andra europeiska länder. Vi har ingen bankkris som i Baltikum, vi har inga skenande räntor, ingen galopperande arbetslöshet och inom handeln är det faktiskt åter positiva tongångar efter några månaders stiltje. Krisen tycks helt enkelt inte uppfattas som någon kris utan snarare som en elak konjunkturnedgång. Regeringen håller dessutom hårt i statens plånbok när oppositionen skriker efter utgiftsökningar, vilket ger den trovärdighet och skapar en känsla av försiktighet och lugn.

En annan förklaring är oppositionens oförmåga att presentera ett trovärdigt alternativ. Med bara ett drygt år kvar till riksdagsvalet är det fortfarande oklart hur oppositionen ska kunna komma överens om en rad stora frågor. Socialdemokraterna anser, säkert helt riktigt, att slaget om regeringsmakten 2010 kommer att handla om jobben. Därför värmer man upp genom att prata om arbetslösheten redan i det kommande EU-valet. Frågan är om människor är så dumma att de tror att en stigande arbetslöshet i Sverige, särskilt bland ungdomar (vilket i sig är ett gammalt fenomen), kan lösas på EU-nivå. Jag tvivlar. Det luktar desperation om detta utspel från Socialdemokraterna. Allt S, MP och V har lyckats med sedan regeringen opinionsmässigt kom tillbaka i matchen igen är att skälla, gnälla och vara allmänt missbelåtna. Det duger inte för att vinna väljarnas mandat. Lite mer har faktiskt folk rätt att begära.

Att Reinfeldt är populär även bland socialdemokratiska väljare var något jag märkte när jag tidigare arbetade för Demoskop. Känslan var att det var väldigt många som röstade på Socialdemokraterna och samtidigt ansåg att Reinfeldt är en trevlig och trovärdig fyr. Den känslan har nu bekräftats i ett antal mätningar. Samtidigt är det uppenbart att Mona Sahlin inte har lyckats vinna sina egna väljares hjärtan. Envisheten hos bland andra kvinnoförbundet att partiet tvunget skulle ha en kvinnlig partiledare efter Göran Persson kan komma att resultera i att Socialdemokraterna går in i en lång period i opposition.

Åter igen påminns vi om varför människor ska väljas för sin kompetens, inte sitt kön. Om nu Mona Sahlin även valdes för sin kompetens, ja då är läget värre än befarat för det gamla arbetarepartiet…