Nordkorea har provsprängt kärnvapen. Kombinationen världens mest paranoida regim och kärnvapen ger inte helt tillfredsställande känsla i magen.

Men vad ska omvärlden göra? I FN förbereds det starka verbala avståndstaganden och kanske lite extra sanktioner. Nå, Kim Jong-Il kissar på omvärldens alla skriftliga eller muntliga fördömanden. Regimen bryr sig heller inte det minsta om sin egen befolkning, som i slutändan är de som drabbas av sanktioner mot landet. Världen står således handfallen och världens grymmaste regim kan fortsätta skrämma sina grannar och bete sig allmänt svinaktigt.

Det är få i Sverige som tycker att Nordkorea har ett särskilt attraktivt styrelseskick. Svensk-koreanska föreningen är undantaget. Föga förvånande har föreningen en alldeles egen tolkning av kärnvapentestet. På föreningens sajt meddelas att ”DFRK stärker sitt nukleära försvar” (på samma sätt som att Östtyskland stärkte sitt försvar mot Väst genom att bygga en mur, får vi förmoda). De menar vidare att ”DFRK är en konstitutionell flerpartidemokrati som garanterar yttrande­- och församlingsfrihet för alla medborgare”. Se där ja.