Folkrörelsen Nej till EU uppmanar väljarna att inte rösta. Att de har ett vänsterperspektiv på sitt EU-motstånd må vara hänt. Det är ändå upplyftande att äntligen se denna ståndpunkt komma till tals efter alla föreläsningar från politiker, journalister och andra om hur viiiiktigt det är att gå och rösta.

När jag berättar för människor att jag inte ska rösta alls blir de ofta lite förskräckta. Men… så kan man väl inte göra? Man måste ju ta ställning! Ja, det är precis vad jag har gjort. Mot EU. Mot en korrupt elit. Mot en union som glidit bort från de grundvärden åtminstone jag trodde att den europeiska gemenskapen handlade om. Detta vill jag helt enkelt inte legitimera. Att rösta bara för att rösta är värdelöst och rent hyckleri. En röst ska läggas på något man tror på, inte av plikt eller skyldighet.

Jag slås av hur lite människor faktiskt kan om EU. De vet inget om EU:s huvudinstitutioner, maktfördelningen mellan dem eller hur besluten egentligen fattas. Ändå går de och röstar. Vad tror de att de röstar på? Många hade lika gärna kunnat skicka katten att rösta. För populistiska och maktsugna politiker är de ett lätt byte. Dessa politiker kan få dem att tro att EU kan göra saker som egentligen ligger på nationell beslutandenivå, som att motarbeta ungdomsarbetslösheten i Sverige. Det är lite som att en riksdagskandidat skulle gå till val på att förändra sjukvårdssystemet i Spanien. Det vore säkert en framgångssaga i nästa val.