Det har kommit så många filmer som utspelas under andra världskriget att jag har börjat bli mätt. Väldigt sällan är det något sevärt. Men när det väl är det, är det ofta något utomamerikanskt. Paul Verhouvens (Basic Instinct, Robocop) Zwartboek (Black Book) visade sig vara en överraskande bra film.

Den är inspirerad av verkliga händelser (vilket ju ger visst handlingsutrymme för manusförfattaren) och utspelas under den tyska ockupationen i Nederländerna. Judinnan Rachel Stein (Carice van Houten) erbjuds att fly med sin familj. De avslöjas och hon lyckas undkomma ensam. Övriga familjen avrättas och rånas på allt de äger. Därefter börjar hon arbeta för motståndsrörelsen med målet att nästla sig in hos tyskarna. Mannen hon ska snärja spelas av utmärkte Sebastian Koch (De andras liv, Djävulens arkitekt). Filmen har vissa förutsägbara stunder, men innehåller både obehagliga och starka scener och tar en rad vändningar under sina 130 minuter. Och Carice van Houten har definitivt charm.

Förutom spänning erbjuder Black Book dessutom ett riktigt skönt soundtrack – däribland sköna Ich bin die Fesche Lola. Så lät de sexiga sångerna på den tiden. Inte för att det direkt rycker i baguetten, men trallvänlig är den ju. Ja, inte i den bemärkelsen, men ändå. Äsch, se filmen, vet ja!

Ja, das ist meine Melodie…