Arbetslösheten stiger i Sverige. Den sägs ligga kring 10 procent för närvarande, antalet inskrivna vid arbetsförmedlingen är runt 250 000. Vissa orter drabbas hårdare än andra. Men fortfarande gäller devisen ”ma flytt’ int'” för många.

”Jag söker inte bara jobb i Hofors, jag har inget emot att pendla men jag vill inte flytta”, säger en arbetslös 20-årig kvinna. Hon drömmer om att bli brandman men vill inte flytta från orten för att utbilda sig. Och där har vi en del av problemet. Vi måste alla inse att vi under tuffare tider får leta oss till orter där jobb eller högskolor finns. När fullt friska människor hellre söker försörjningsstöd än flyttar till en annan stad, är det något som är fel. Inte ens när jag led av depression och var allt annat än tillgänglig för arbetsmarknaden ville jag söka försörjningsstöd. Det måste anses vara den absolut sista utvägen (och är det också för många, ska tilläggas).

Personligen har jag aldrig förstått somliga människors ovilja att lämna sin barndomsort. Själv flyttade jag från Jämtland så snart jag hade tagit studenten och såg det som en frihet att dels flytta hemifrån, dels se en annan del av landet. Det i sig är utvecklande, oavsett om flytten beror på jobb, studier eller kärlek. Man frigörs från föräldrarna och får ta eget ansvar. Man får lära känna nya människor.

Visst finns undantagen där. I min bekantskapskrets, precis som i de flestas skulle jag tro, finns det personer som både har flyttat till och/eller tillfälligt arbetat på andra kontinenter. Möjligheterna att se världen har faktiskt aldrig varit större. Det du behöver är pengarna till en flygbiljett och lite jävlar anamma.

Jag har inte sagt att det är lätt. Det kan vara jobbigt, krävande och rent av lite skrämmande. Men vad vinner du på att som ung gå hemma och skrota på försörjningsstöd? Att som äldre titta tillbaka på sin ungdom och sucka ”det där skulle jag ha gjort…” är en mardröm. Gör det i stället.