I dag hyllades, som varje år sedan 2001, offren för terrorattentaten den 11 september för åtta år sedan.

Det är måhända helt fel dag att göra det, men USA behöver prata om orsakerna bakom terrorattentaten. Att på laglöst sätt jaga misstänkta terrorister, skapa ett övervakningssamhälle och urholka den demokrati man säger sig vilja försvara kommer inte att minska terrorismen eller skapa ett bättre samhälle.

Det som hända den 11 september 2001 chockade världen. Det förändrade USA över en natt och det betyder att det även förändrade resten av världen över en natt. Och när USA gick på terroristjakt passade även Ryssland, Kina och andra länder på att spärra in folk de inte gillade med motiveringen att det ingick i ”kriget mot terrorismen”. Vi har kort sagt fått en sämre värld sedan den 11 september

Det finns hopp om bättring under president Obama, men vägen är lång efter åtta års mörkervandring vad frihet och mänskliga rättigheter beträffar. Det finns i dag väldigt få tecken på att politikerna vill rulla tillbaka den moderna övervakningsstat som motiverats med ”kriget mot terrorismen”. Tvärtom flyttas positionerna ständigt fram och ”terrorismen” är oftast orsaken.

Och att minnas alla de civila offren i exempelvis Irak lär nog inte bli aktuellt heller under Obamas vakt. Det är ju trots allt skillnad på liv och liv…