SvD:s mångåriga ledarskribent Maria Abrahamsson lämnar skrivandet för att kandidera för Moderaterna i nästa års riksdagsval. Mitt intryck av henne har varit att hon snarare lutat åt det gammelmoderata hållet än det nymoderata. Men jag kan förstås ha fel.

En sak är i alla fall säker: hon lämnar en tämligen fri värld för en sluten. Som ledarskribent har Maria Abrahamsson kunnat skriva i stort sett vad hon velat, skjuta på vem som helst under rimliga former och inte behöva vänta sig några konsekvenser. Som representant för ett politiskt parti kommer hon att märka att det mest populära man kan göra är att le, applådera ledaren och inte tycka så förbannat mycket. Om jag vore gammal ledarskribent skulle i alla fall jag ha väldigt svårt att klara detta. Men det beror väl lite på hur högt man värderar det fria ordet.