”Vinnare och förlorare i höstbudgeten”… Det är som om det handlar om ett lotteri med pengar från ingenstans, som om ingen av oss stod för den kaka som politikerna älskar att dela ut, extra mycket vart fjärde år.

Själv har jag aldrig röstat efter vad jag ”tjänar” på, jag har gått efter hjärta mer än hjärna. Att rösta nej till biltullar var en självklarhet trots att jag inte har någon bil och som student skulle jag definitivt kortsiktigt tjäna på en rödgrön majoritet (jag har just nu ändå inte möjlighet att jobba extra och får därmed inte del av jobbskatteavdraget). Säkert finns det människor som röstar efter kortsiktiga bidragshöjningar eller skattesänkningar. Jag är dock inte en av dem.

Att Alliansen har genomfört skattesänkningar på närmare 100 miljarder är väldigt bra. Detta ska en annars rätt dålig regering ha beröm för. Men det är anmärkningsvärt att en regering som talat om värdet av ett värderingsskifte i Sverige inte motiverar sina skattesänkningar med att det är moraliskt rätt att låta människor få behålla mer av sina inkomster utan i stället predikar arbetslinjen som försvar för skattesänkningarna. Med sådan retorik kommer vi aldrig få något värderingsskifte i Sverige. Skattesänkningar kommer alltid att mötas med skepsis. De rödgröna pratar om att regeringen ”slarvar bort” pengar i skattesänkningar. Tydligare än så kan vänsterns förakt för människors arbete knappast uttryckas. Detta är ett köttben som Alliansen bör bita sig fast i och inte släppa taget om innan valdagen är över. Vems pengar är det vi pratar om egentligen? Det är förskolenivå på den frågan, men den behöver likväl ställas eftersom minst hälften av befolkningen tycks tro att det alltid är någon annan som betalar och att det är direkt farligt att få större makt över sin egen inkomst.

Det kommer inte att bli lätt för Sahlin & compani att motivera för låginkomsttagare att de vill ta bort kanske 1 000 kronor av deras inkomst i form av höjda skatter. Regeringen Reinfeldt har således, om korten sköts rätt, goda möjligheter att framstå som låginkomsttagarnas bästa vän.