Uppdaterad version:

En era är slut. Eran Lars Lagerbäck. Han bör inte främst bytas ut för att han misslyckades i detta VM-kval, han bör bytas ut för att Sverige behöver en ny förbundskapten efter Lagerbäcks 11 år vid rodret. I en värld där förbundskaptener byts lika ofta som underkläder är det en ganska unik ställning som Lagerbäck har haft. Men så har han också skämt bort oss genom att ta svenska landslaget till fem raka mästerskap.

Sverige har gått riktigt långt i ett VM en gång i modern tid, och det var som bekant i USA 1994 när det räckte hela vägen till brons. Då spelade varje enskild spelare i laget på toppen av sin förmåga. VM-bronset gjorde svenska folket styvt i korken och etablerade en falsk bild av Sverige som en stor fotbollsnation. Det har Sverige aldrig varit och man kan tycka att misslyckandet i kvalet till VM 1998 borde ha tagit död på den uppfattningen. Men nej, kraven på att Sverige ska vara med och slåss med de stora nationerna har funnits där hela tiden.

I VM 2002 var Sverige åter på väg att göra något riktigt bra. Övertidsförlusten mot Senegal var tung, särskilt givet alla de chanser som Sverige skapade (minns Anders Svenssons helikopterfint och hårda skott i stolpen…). Sedan 2002 har emellertid Sverige inte gjort särskilt mycket väsen av sig och varje ny FIFA-rankning har bjudit på föga munter läsning ur svenska ögon.

Oavsett utgången i detta VM-kval tycker jag att det är dags för Lars Lagerbäck att tacka för sig. Han har gjort vad man kan förvänta sig av ett svenskt fotbollslandslag: tagit Sverige till fem raka mästerskap. Det är inget dåligt facit. Väl i mästerskapen har det blivit både slutspel och stolpträffar från fortsatt avancemang. Lagerbäck har blivit omotiverat kritiserad, inte minst av fåntrattar till fotbollskrönikörer i kvällspressen. Långt efter sin avgång kommer han förmodligen att få någon sorts upprättelse. Faktum är att vi har blivit bortskämda med att Sverige bara ska ta sig till de stora mästerskapen, på något sätt. Det kommer inte att bli så den här gången. Och då öppnar sig chansen att pröva något nytt. Ta den, Svenska Fotbollförbundet.