GM lägger ned Saab. Det är det mest väntade och logiska beslutet sedan snurren kring Saab började.

Koenigsegg var aldrig en seriös intressent och när detta väl stod klart återstod i praktiken inga andra utvägar. Att lilla Spyker Cars kvarstod som enda intressent säger det mesta om hur hopplöst läget var. Sagan Saab är således all och det med all rätt. Ett företag som har förlorat 27 miljarder kronor under 2000-talet har inget existensberättigande.

Räkna med att oppositionen kommer att använda Saabs nedläggning för att kritisera regeringen för ”passivitet” och hålla den ansvarig för att ha sänkt ”svensk bilindustri”. Saab har emellertid inte varit svenskägt på väldigt, väldigt länge. Det har varit ett privat företag som ägts av utländska företag och råkat ha en fabrik kvar i Sverige. Regeringen har således agerat helt rätt när den hållit hårt i skattebetalarnas pengar. Förhoppningsvis inser majoriteten av svenskarna detta.