Det vänsterextrema våldet uppmärksammas inte på samma sätt som det nazistiska våldet i Sverige. Ändå ser vi det vid i stort sett varje större demonstration. Anar vi månne ett mönster här…?

I år blev nazistiska Salemmarschen en lugn tillställning. Anledning: extremvänstern uteblev och åkte till Köpenhamn för att bråka där i stället. Det är inte särskilt smickrande att dessa grupper får nazisterna att se städade ut.

Det finns en benägenhet att både trivialisera och bortförklara våldet. Polisen ges vanligtvis skulden för att ha ”provocerat” fram våldet (som om poliser skulle vara intresserade av att utsätta sig själva eller andra för fara genom att provocera hundratals eller tusentals demonstranter till våldsanvändning) och det verkar inte bekomma seriösa demonstranter att även deras namn dras i smutsen när det blir bråk och skadegörelse till följd av stora gemensamma demonstrationer.

Skillnaden mot borgerliga demonstranter är glasklar. Borgerliga demonstranter bråkar inte och förstör inte. De demonstrerar och skyndar sig sedan iväg till jobbet/plugget. När vi gick Walk for Capitalism under några år dök det alltid upp vänstermotdemonstranter. I Linköping blev det vissa handgripligheter när fyrverkerier kastades in mot oss. I dessa människors ögon handlar det tydligen inte om att lika rättigheter för alla utan om att ta sig rätten till dessa rättigheter – även på andras bekostnad.

De är svin, kort och gott.