Avvecklandet av apoteksmonopolet är en tydlig reform som ger människor i Sverige bättre tillgänglighet till läkemedel. Det innebär en förenklad vardag vid värk och sjukdom. Det borde applåderas av alla. Men vänsterpolitiker är emot.

Socialdemokraternas Ylva Johansson har tidigare hotat med att återinföra monopolet igen vid en rödgrön valseger. Nu är detta på tok för komplicerat, men hotet om en förändring kvarstår. Det är obegripligt hur någon kan vilja gå tillbaka till den, ur kundsynpunkt, fullkomligt värdelösa apoteksmarknaden med en enda stor statlig aktör. Dåliga öppettider. Loj personal. Enorma väntetider. De som på fullt allvar försvarar ett sådant system borde sinnesundersökas.

Ändå är det inte så förvånande. Tar vi en titt på vänsterpartiernas ställningstaganden historiskt ser vi en röd tråd av motstånd mot förändringar. Nej till fri television och radio. Nej till en avreglerad telemarknad. Nej till friskolor. Om elden uppfanns i dag, skulle Socialdemokraterna förbjuda den. Om Socialdemokraterna och övriga vänsterpartier hade fått styra ensamt hade Sverige inte tillåtits att utvecklas ett dugg. Vi hade haft ett ännu stelare och omodernt samhälle, sannolikt ännu mer frånåkt av vår omvärld. Trots inkompetens, missade möjligheter och skenande regleringar även under borgerliga regeringar, ska vi vara glada över att vi trots allt – då och då – fått se maktskiften i svensk politik.