”Skatter är inte bara viktiga för att få in pengar till den gemensamma kassan. De behövs för att vända resurser bort från improduktiv privat konsumtion till produktiva offentliga investeringar och välfärdsarbete som kommer alla till del. Högre skatteuttag är en del av en ekonomisk moderniseringsstrategi.”

Ali Esbati i Flamman (via Ingerö).

Således: höga skatter är inte ett nödvändigt ont för att finansiera en generell välfärdsmodell. Ett högt skatteuttag är tvärtom ett nödvändigt medel för att begränsa medborgarnas makt över sina egna pengar. Målet ligger alltså i att kontrollera våra möjligheter till privat konsumtion, inte bygga sjukhus och skolor. Vad denna syn på medborgarnas pengar har lett till i många andra länder behöver vi knappast påminnas om.

Tydligare kan skillnaderna mellan vänster och höger i synen på den ekonomiska politiken och i synen på individens rätt till frihet knappast uttryckas. Det är på sätt och vis befriande att se någon från vänstern vara så uppriktig. Det belyser vad alla liberaler har att slåss mot. Och det utgör en viktig påminnelse: varje kommunist är en farlig jävel som måste hållas borta från makt och inflytande. Redan i höst kan det sitta kommunister i regeringen.