I Australien vill premiärminister Rudd förbjuda alla varumärken på cigarettpaketen från och med 2012. I stället ska rökaren få se varningstexter och avskräckande grafiska bilder på förpackningen. Liknande förslag har diskuterats i EU i åratal.

Det är en märklig särbehandling som tobaksindustrin drabbas av. I vilken annan bransch skulle någon ens komma på tanken att förbjuda användandet av varumärken? Det strider mot allt sunt förnuft. Inte ens nykteristextremisterna på IOGT-NTO lär ha kommit med några sådana förslag.

Att röka är dyrt, farligt och äckligt. Det vet alla. Jag tillhör dem som verkligen ogillar tobaksrök och försöker gå om personer på stan för att slippa få deras giftrök i ansiktet. Men att inte gilla en produkt och att vilja hindra andra människor från att använda den är två helt olika saker. Därför var jag principiellt emot rökförbudet på krogar och restauranger – varje krog- och restaurangägare måste givetvis själva få bestämma om gästerna ska få röka där eller inte – men kan samtidigt inte sticka under stol med att jag trivs bättre nu när kläderna inte luktar kremerad röv när man kommer hem.

I Sverige har kampen mot cigaretter främst förts med kostnadsvapnet. Staten har genom straffskatter gjort det väldigt dyrt att röka. Samtidigt har det blivit allt mer komplicerat att vara rökare. Inte bara krogar och matställen utan även arbetsplatser ska numera vara rökfria. Ja, det pratas även om att anställda inte ska få ta rökpauser. Grannar har hamnat i fejd sedan någon rökt på balkongen.

Visst är det bra om allt färre röker. Det betyder att allt färre dör en för tidig död. Men någonstans måste vi ändå överlåta åt vuxna, myndiga människor att bestämma om de vill förgifta sig själva med cigaretter eller avstå. Jag tror inte att en Marlboro-logga mindre kommer att ha någon direkt påverkan på det beslutet.