I dag föll domen i det uppmärksammade fallet i Landskrona där en ung man misstänktes för att ha knuffat/slagit en 78-årig kvinna så illa att hon föll omkull och avled av skadorna. Domen blev fängelse i ett år och tio månader. Dessutom fann Falu tingsrätt övertygande bevis endast för brott mot griftefriden i fallet med Linda Chen. Det är ett brott som kan ge Mats Alm upp till två års fängelse.

Det är två hemska fall och utfallet i rätten är två stora besvikelser. Alla som läser denna blogg vet att jag inte räknar mig till den traditionella batonghögern som ständigt kräver hårdare och längre straff. Samtidigt ska det inte behöva betyda att straff över huvud taget inte bör diskuteras. Straffvärde kan alltid diskuteras. I Landskronafallet känns det utdömda straffet som något av ett hån. Som alltid i sådana här fall finns skäl att fråga sig vad ett liv egentligen är värt.

Även om domen mot Mats Alm ännu inte är avlagd står det redan nu klart att han frias från misstankar om mord, dråp och vållande till annans död. Det finns inget oväntat i detta. Som tidigare konstaterats här på bloggen har åklagarsidan haft betydande svårigheter med bevisläget. De har kallat in oerhört många vittnen, vilket brukar tyda på svagheter i bevisningen. Mats Alm har själv varit sin värsta fiende när det gäller trovärdighet, men det är knepigt att döma någon för mord endast på indicier (även om det sker).

Eftersom han suttit häktad så pass länge kan Alm vara en fri man redan i höst. En miljon kronor rikare, dessutom. Livförsäkringen kan nämligen tillfalla honom om han frias från att uppsåtligt ha mördat sin fästmö. Innan domen faller ska, märkligt nog, en rättspsykiatrisk undersökning göras, trots att det nu endast är fråga om brott mot griftefriden.

Domen är förstås en sak. Allmänheten har alltid sin åsikt klar oavsett vad domstolen säger. Jag tror att omgivningen, möjligen Alms familj undantagen, anser att han de facto är skyldig till att ha bragt sin fästmö om livet. Som jag ser det finns ingen annan logisk förklaring. Hans alibi är sönderplockat bit för bit av åklagaren. Ingenting i den fåniga kidnappningshistorien har kunnat bekräftas, tvärtom har Alm avslöjats som lögnare gång på gång. När han enligt egen utsago låg drogad i bagaget på en bil befann han sig i själva verket på Stadsbiblioteket i Stockholm. När åklagaren visar en nytagen närbild av honom hävdar han att han inte känner igen sig.

Vissa fall berör mer än andra. Jag vet inte riktigt varför jag har berörts så av fallet med Linda Chen, kanske är det så trivialt som att hon är kinesiska precis som min flickvän. Både Landskronafallet och mordet på Linda Chen är två avskyvärda händelser. Och i dag känns det inte helt rätt inombords.