Nordkorea är en på många sätt bisarr regim. Inte bara för att statschefen är död. Regimen har tydliga paranoida drag, ser spioner och fiender i varje buske. Jucheideologin har inneburit en fullständig katastrof för landet. Kontrasten till den rika grannen i söder är övertydlig.

Medan amerikaner och britter har knuffat bort talibaner från makten och avsatt Saddam Hussein har Kim Jong-Il lämnats i fred. Mot den nordkoreanske diktatorn har endast pappersflygplan skickats. Trots att landet de facto jobbar hårt för att utveckla kärnvapen. En fullständigt oberäknelig regim med kärnvapen, det vore något att tugga på för världssamfundet.

Visserligen har Nordkorea en rätt präktig armé räknad i antal soldater. Men det är ingen vild gissning att armén är dåligt utrustad och skulle vara en tämligen lätt match för modernt utrustade utländska styrkor.

Om det är någon regim i världen som utifrån ren mänsklig anständighet borde knuffas omkull, är det den nordkoreanska. Till skillnad från andra förtryckarregimer som Burmas eller Zimbabwes förtrycker Nordkorea inte bara sin egen befolkning utan utgör även ett hot mot sina grannländer. Det visar sänkningen av det sydkoreanska fartyget med skrämmande tydlighet. Den nordkoreanska regimen drar sig inte för att hota omvärlden, håna överenskommelser och i största allmänhet bete sig som en rabiessmittad tax.

Det hade varit möjligt för omvärlden att med gemensamma militära medel sänka Kim Jong-Ils förtryckarregim för gott och befria 25 miljoner nordkoreaner från svält och ofattbart förtryck – om inte George W Bush hade valt att invadera Irak 2003. Nu är en militär konflikt det absolut sista USA vill ha och behöver. Inte heller Storbritannien eller andra stora europeiska nationer är sugna på fler militära upptåg den närmaste tiden. Och Kina lär kämpa emot in i det sista för att undvika en nordkoreansk regimkollaps. Ingen vill ha krig, ingen vill betala för kalaset att få det sargade landet på fötter igen. Samtidigt som Kim Jong-Il lapar fin kaviar och dyr champagne fortsätter förtrycket av befolkningen. Världens största fängelse står kvar. Att knipa Saddam Hussein före Kim Jong-Il var en idiotisk felprioritering.