Det sliter att sitta uppe varannan natt och slitas mellan hopp och förtvivlan. Men det är värt det när det slutar som det har gjort de två senaste matcherna. Philadelphia har hämtat in 0-2 till 2-2 i finalserien mot Chicago. Nu gäller bäst av tre och det kan mycket väl gå till en sjunde och helt avgörande match.

Nattens match var annorlunda på så sätt att Philadelphia för första gången fick spela med en ledning från början till slut. Lagen har tidigare följts åt med max ett måls överläge åt endera håll under 96 procent av tiden (om man får tro de statistikstinna ESPN-kommentatorerna). Nu ryckte Flyers åt sig en tvåmålsledning och lät inte Chicago komma ikapp. Vid 4-1 kändes matchen avgjord, men ett 5-3-överläge och ett skitmål senare var Chicago ett mål från att kvittera.

Finländaren Ville Leino fortsätter att prestera. Nattens mål, som betydde 4-1, var hans sjunde och totalt 16:e poäng i slutspelet. Många höll nog andan när han lämnade isen efter en hård tackling och försvann ut i omklädningsrummet. Men Leino återvände senare. Danny Briere, som med sitt feta lönekuvert har varit ifrågasatt under grundserien, har visat sitt värde under hela slutspelet. Och backklipporna Pronger, Timonen, Carle och Coburn fortsätter att spela strålande.

Inför finalserien var Chicago stora favoriter. Väldigt få tippade att Philadelphia skulle kunna rubba Blackhawks. De flesta tycks ha tippat 4-1 i matcher till Chicago. Nu står det 2-2 och alla fyra matcher hade kunnat sluta annorlunda om pucken studsat rätt för det andra laget. Dock var detta Philadelphias bästa match på flera sätt. De utnyttjade sina lägen på ett sätt vi inte har sett tidigare, Michael Leighton gjorde sin bästa match i serien i Flyers-målet genom att se mycket tryggare ut och släppa betydligt färre returer. Chicago har fortsatt att ta offensiva utvisningar och låtit sig retas av retstickan Pronger.

Efter underläge 0-2 i matcher såg det mörkt ut för Philadelphia. Trots två väldigt jämna matcher såg Chicago ut att ha det lilla flyt som krävs för att vinna, plus en het målvakt. Det verkade kunna bli som semifinalserien mot San José där Sharks var minst lika bra i tre av fyra matcher men förlorade alla. Men med Niemi avmystifierad, Chicagos tidigare glödheta förstakedja nedplockad på jorden (Bufyglien är -13 hittills i matchserien!) och en målvakt som ser ut att bli allt bekvämare i sin roll känns det nu som att Philadelphia plötsligt har goda möjligheter att vinna detta. Det krävs dock minst en vinst i Chicago för att nå hela vägen.

Hela slutspelet har varit som en saga för laget som representerar en klubb som inte vunnit Stanley Cup sedan Broad Street Bullies lyckades två år i rad 1974-75. Nu är det allt fler som tror att det kan ske igen. Som om det är förutbestämt efter allt laget har kämpat sig igenom den här säsongen.