Drygt var femte väljare, eller 22 procent, överväger att rösta på Socialdemokraterna. Ytterligare 29 procent kan tänka sig att rösta på partiet. Men den senare gruppen efterlyser ett partiledarbyte och en förändrad skattepolitik som innebär slopad bidragspolitik och sänkta skatter, visar Synovates undersökning.

Mätningar av detta slag ska alltid tas för vad de är. Men om det nu är så att Socialdemokraterna har svårt att mobilisera fler väljare än dryga 30 procent av valmanskåren på sin gamla vanliga bidrags- och högskattepolitik har något hänt i svensk politik. Om det är så att väljare som i övrigt gillar Socialdemokraterna avstår från att rösta på dem därför att de anser att partiet motarbetar en nödvändig arbetslinje står vi inför ett nytt politiskt landskap efter nästa val – förutsatt att Alliansen vinner.

Ett svagt val för Socialdemokraterna och en seger för Alliansen kommer att betyda avsked för Mona Sahlin och rimligen en verklig nyorientering för Socialdemokraterna. Den nyorientering som frös inne när S red på fantasisiffror under mandatperiodens första två år.

Om detta sker har vi börjat se ett värderingsskifte i svensk politik, ett skifte som kommer att göra det allt svårare för extremistpartier som Vänsterpartiet att saluföra en utopisk högskattepolitik. Kanske får vi uppleva dagen då ”skattehöjning” och inte ”skattesänkning” blir ett skällsord i Sverige.

Håll ut. En bättre morgondag kommer.