Jan Björklund gjorde ett hyggligt intryck i gårdagens utfrågning i SVT. I de lägen han ställdes mot väggen förmådde FP-ledaren att skämta och ta sig ur situationen.

Björklund har fått mycket kritik för att dels ”fiska i grumliga vatten”, dels vilja införa något slags militär katederdisciplin i skolan. Det senare är förstås en grov överdrift. I jämförelse med vänsterns flumskola kan dock minsta lilla uppstramning te sig som militär disciplin. När det gäller skolan anser jag att Folkpartiet är rätt ute. Det är både valtaktiskt klokt och politiskt rätt att arbeta för en kunskapsinriktad skola som både ställer krav på elever och erbjuder skoltrötta ungdomar en väg ut i arbetslivet. Den svenska skolan har varit alldeles för inriktad på att ge alla elever högskolebehörighet, vilket långt ifrån alla är intresserade av. Alla är inte teoretiskt lagda.

Det stämmer att Folkpartiet har fiskat invandrarkritiska röster. Inte genom att föreslå minskad invandring utan genom att vilja ställa högre krav på dem som kommer hit. Förslaget om ett språktest för att få medborgarskap lever fortfarande och lockar säkert en del väljare även i detta val, även om det inte blir någon profilfråga denna gång. Nu vill partiet dessutom erbjuda nyanlända en sorts samhällsinformationskurs utöver SFI-undervisningen. Björklund hade lite svårt att förklara exakt vad som skulle ingå i den kursen, förslaget tycks således inte särskilt genomdiskuterat. Men det handlar om ett erbjudande, inget tvång. Alltid något.

I partiet utreds nu frågan om skärpt sexköpslag. Detta är redan ett diffust förslag från Alliansen, men Folkpartiet verkar måna om att ligga steget före. Att det är Johan Pehrson som leder arbetet är minst sagt illavarslande. En indelning av brottet i ”sexköp” och ”grovt sexköp” föreslås, med en straffsats upp till tre års fängelse. Likaså skadestånd till sexsäljare. Som grädde på moset ska personer skäligen misstänkta för sexköp tvingas lämna DNA-prov. Det är rena rama galenskaperna som Folkpartiet sysslar med här. Liberati behövs mer än någonsin om det ska bli någon rätsida på det här partiet.