Den hemska händelsen med den svenska kvinna som åkte till Polen för att operera brösten och aldrig vaknade upp ur narkosen ställer många frågor. I Uppdrag granskning handlade frågorna främst om att vissa under täckmantel tjänar pengar på svenska skönhetsturister. Många lockas av korta väntetider och lägre priser i andra länder men är utlämnade till sjukvård som inte håller svensk klass (i programmet nämndes dock inte att olyckor i skönhetsvården händer även i Sverige). I frågan ryms dock även tankar om nutida skönhetsideal och vad människor är villiga att göra för att känna sig vackra.

I Kina är skönhetsoperationer en växande industri. I större städer syns klinikerna lite varstans. Mängder av unga tjejer opererar sig varje år. Det är ögonlock som ska fixas till för att ge ett mer västerländskt utseende, det är näsor som ska förbättras och det är ben (!) som ska förlängas. Den 24-åriga artisten Wáng Bèi (王贝), som blev känd i Super Girl (kinesiska Idol), avled nyligen under en så kallad facial bone-grinding operation, en käkbensoperation. Blödningar från käken under operationen kvävde henne till döds. Samtidigt låg hennes mor på ett annat operationsbord för samma ingrepp. Wáng Bèi var som synes inte i behov av någon skönhetsoperation för att bli vacker. Hon var det redan. Om hon överlevt ingreppet – hade hon känt sig vackrare eller endast velat göra ännu en operation?

Jag kan hitta en hel del som skulle kunna ”fixas till” på min kropp. Men inget av det är så viktigt att jag skulle vara villig att betala tiotusentals kronor och lägga mig under kniven för att få det gjort. Kanske är jag överdrivet rädd, men jag tänker inte ens göra en laserbehandling för att slippa mina kontaktlinser.

Att kvinnor förstorar brösten är en sak. Det går att ta ur silikonet om man ändrar sig (det måste ändå tas ur förr eller senare). Men att göra ingrepp som förändrar ansiktet, att förlänga sin ben genom att såga dem itu och sätta in en metallbit, att beskära ögonlocken bara för att se mer västerländsk ut – sådana ingrepp kommer jag aldrig riktig att förstå. Och det är tråkigt att redan vackra kinesiska kvinnor ska behöva känna att de måste operera sig för att bli vackra. Någon borde ge dem en kram och säga att de duger som de är…